Varför bör ditt företag bygga varumärke på sociala medier?

Visste du att hela 95 procent av Sveriges internetanvändare spenderar tid på sociala medier? Enligt Svenskarna och internets rapport från 2021 gäller det framför allt plattformar som Facebook, Instagram och YouTube, men även Snapchat och TikTok bland de yngre användarna.

För att du ska lyckas med att bygga ditt varumärke på sociala medier har vår sociala medier-strateg Sofia tagit fram sina bästa tips för hur du blir ihågkommen, vad du ska tänka på, och hur du når din målgrupp.

  • Varför bör ditt företag bygga varumärke på sociala medier?

I takt med att sociala medier blir en allt större del av vår vardag, blir det också viktigare än någonsin för företag att förstå hur de ska arbeta för att nå ut till sin målgrupp på ett bra och effektivt sätt. För många företag är det helt avgörande för försäljningen att synas där målgruppen befinner sig.

Det gäller att försöka sticka ut för att bli ihågkommen, eller åtminstone att träffa rätt!

Majoriteten av internetanvändarna är inne på olika plattformar varje dag och blir därmed matade med information, annonser och intryck som företagen tycker att vi bör lägga på minnet.

Öka din förståelse för målgruppen

För att nå ut till rätt målgrupp på ett effektivt sätt krävs ofta en utformad strategi. Men framför allt krävs en stor förståelse för målgruppens användning av sociala medier.

  • Vilka är dina kunder idag?
  • Var befinner de sig?
  • Vad kan de ha för övriga intressen?
  • Vilka tider är de som mest aktiva på sociala medier?
  • Och när är de mest köpbenägna?

Dessa frågor är relevanta att ställa sig när det är dags att utforma en strategi för ditt företags digitala plattformar. När du väl har svaret på dessa frågor blir arbetet runt omkring mycket lättare!

Mina 4 bästa tips för att stärka ditt varumärke på sociala medier är:

1. Utforma en strategi för hur ni vill uppfattas och vara

Ta hjälp av er grafiska profil och sätt en mall för hur ni ska se ut på sociala medier. Den känslan som er kund får när de besöker er butik, samma känsla bör de få när de klickar sig in på er hemsida eller Instagram-profil. Kunder som vet vilka ni är ska enkelt kunna känna igen era uppdateringar och annonser i havet av alla andra uppdateringar. Sätt även vissa standardregler för hur ni vill att era följare ska uppfatta er, det underlättar ert interna arbete med att ta hand om era plattformar.

2. Skapa ett mervärde för följarna

Varför ska jag som potentiell kund börja följa er på sociala medier? Vad får jag ut av att följa er och vilken nytta gör jag för företaget? Återigen, vi blir dagligen matade med ny information på sociala medier och företag slåss om att få mest tid i våra flöden för att bli ihågkomna. Personliga relationer och kunskapsdelning är två populära innehållskategorier som jag rekommenderar alla företag att försöka inkludera, både i sin annonsering och i sin organiska publicering. Dra nytta av att ni är experter på era yrkesområden! Dela er kunskap för att underlätta för era kunder och följare samtidigt som ni på så sätt kan stärka er kunskap inom specifika områden.

3. Uppdatera kontinuerligt

Kvalitet före kvantitet är bra att ha med sig. Däremot bör kvalitet inte innebära ett inlägg per månad, eller ett inlägg per halvår. Se till att hålla era följare uppdaterade men också påminda om er och ert varumärke. Det är även viktigt att hålla kontona uppdaterade för att fortsatt bli prioriterade i algoritmerna framför allt på Instagram.

4. Lär känna er målgrupp

Företag har ofta bra koll på vilka deras målgrupp är försäljningsmässigt, men målgruppen på sociala medier är inte alltid densamma. Ta reda på vilka era följare är genom att:

  • Använda plattformarnas interaktionsverktyg.
  • Läs av och följ upp er statistik.
  • Fråga era följare vilket innehåll de gillar, varför de följer er, vad de vill se mer av och vilka de är.

Boka en workshop för att utveckla er sociala medier-strategi

Är du eller ditt företag i behov av att få bättre koll på aktuella trender och nyheter? Behöver ni hjälp med att ta fram en strategi utformat efter just era kanaler?

Vi erbjuder skräddarsydda utbildningar och workshop utifrån dina behov och önskemål. Boka din utbildning med Sofia genom att mejla social@qase.se!

Har du frågor eller vill veta mer om vad vi kan hjälpa just dig och ditt företag med? Hör av dig!