TV-reklam: Med människor i fokus

Anna Yones är vårt nyaste tillskott i säljteamet på Qase. Hennes bakgrund inom digital marknadsföring och native artiklar på UNT har gett henne ett unikt perspektiv på hur svenska konsumenter tar till sig information, innehåll och reklam. Här kollar vi på varför Anna tycker just TV-reklam är så spännande, och hur marknadsföringsplattformen TV i allra högsta grad fortfarande är ett relevant medium med många fördelar.

Att byta fokus från print till TV

Anna har alltid jobbat med att nå ut till människor. Antingen det var genom sökmotoroptimering, sponsrade länkar eller native artiklar. Anledningen till att hon låg på topp hos UNT inom försäljningen av det sistnämnda säger hon själv att det berodde på möjligheten till att verkligen sätta sig in i ett dedikerat fokusområde.

När hon får gräva ner sig i fakta är Anna i sitt esse;
då hittar hon lösningar och svar till alla funderingar kring en produkt, fördelar, utvecklingsmöjligheter och hur man lyckas. Valet att kliva över från print till TV-reklam och rörlig bild handlar i grunden om storytelling och att skapa en genuin relation till publiken.

Det rörliga och digitala erbjudandet man får jobba med inom TV känns som rätt väg att gå för Anna, eftersom man får jobba mer mot just människan. Hon tror att framtiden inom marknadsföring ligger i att nå ut till människors känslor, om man ska få någon effekt av sin annonsering. Att man måste beröra med reklam för att skapa tillväxt, och på den punkten ligger TV som marknadsföringskanal väldigt bra till.

Ljud och bild bygger upp det undermedvetna

Om man börjar med det grundläggande inom marknadsföring – att nå ut till publiken med den effekt som behövs för att sälja sin produkt – ligger TV-reklam långt framför andra kanaler. Att titta på TV betyder en helt annan mottaglighet hos tittaren; du sitter bakåtlutad, i en soffa och du har valt att kolla på ditt favoritprogram.

Publiken är alltså mer avslappnad när de kollar på TV-reklam, och de är även mottagliga för dess förekomst. I motsättning till Facebook eller print, där man inte befinner sig i samma avslappnade tillstånd för att vara mottaglig för reklam, vet man att när man sätter sig och tittar på en kommersiell TV-kanal att det förekommer reklam. Det betyder att man redan har en publik som är medveten och mottaglig när man väljer att annonsera på TV, och att reklamen med kombinationen av ljud och bild har chansen till att bygga upp det undermedvetna hos tittaren.

TV-reklam lever länge

Den digitala revolutionen har medfört att konsumenter tar till sig reklam i en hastighet vi inte har sett dess like av förut. Vi nästintill bombarderas med information och innehåll, och den här bombarderingen är konstant. Det betyder även att investeringar man gör i reklam ofta kan ha en förhållandevis kort levnadstid i digitala kanaler.

TV-reklam skiljer sig på denna punkt från resten. När du investerar i TV-reklam är levnadstiden längre, vilket gör det möjligt att leva på investeringen mycket längre än med marknadsföring på andra plattformar. Forskning som jämför reklam på Facebook och YouTube med TV-reklam visar att förfallet av reklamen, det vill säga hur snabbt konsumenter glömmer bort reklamen, är betydligt långsammare för TV-reklam. Karen Nelson-Fields studie visat att det tar hela 109 dagar innan en TV-reklam förlorar all sin effekt, man kan leva på sin investering i över 100 dagar1.

TV är ett tryggt medium

Avslutningsvis är det svårt att hitta ett medium som är tryggare än TV. Det har en lång historik och är en mycket stabil plattform för marknadsföring. Man kan alltså känna sig trygg på att en investering i TV-reklam kommer att ha en effekt. TV-reklam mäts på ett väldigt detaljerat sätt, som även gör det möjligt att värdera sin investering och dennes resultat genomgående.

TV är ett av de medier som används mest av Sveriges befolkning, 82 % av svenskarna tittar på TV en vanlig dag och utvecklingen ser stabil ut2. Myten om att TV-reklam håller på att dö ut är med andra ord i högsta grad felaktig. TV ger dig möjligheten till att nå ut till en enorm publik, över hela Sverige, och bygga en kampanj som med kombinationen av ljud och bild når ut till riktiga människors känslor på ett effektivt och unikt sätt.

Källor:
1Dagens Media angående Karen Nelson-Fields studie
2Myndigheten för press, radio och TVs rapport Medieutveckling 2019: Mediekonsumtion

Har du frågor eller vill veta mer om vad vi kan hjälpa just dig och ditt företag med? Hör av dig!