Så här gör man Google-reklam under Coronakrisen
Coronakrisen har blivit en stor del av vår vardag de senaste veckorna, och de flesta märker av den i någon utsträckning, antingen det är privat eller professionellt. Om du är företagare undrar du förmodligen hur du ska hantera den nuvarande situationen – kanske på flera sätt än ett. Som tur är, är det rent logistikmässigt enkelt att fortsätta med digital marknadsföring under krisen – och det är också smart att göra det. Om man är noggrann med hur man lägger upp sin Google-reklam just nu har man möjligheten till att nå ut till många av de människorna som sitter hemma på ett positivt sätt.
Hur sökord påverkas av krisen
Först och främst är det viktigt att komma ihåg att när kriser händer stiger sökordstrafiken till relaterade ämnen kring krisen enormt. Eftersom just Coronakrisen även gör att många människor stannar hemma, är det också väldigt många fler som rör sig på nätet. Streaming-jättarna Netflix och YouTube har till exempel båda behövt reducera sin bildkvalité för att hantera all trafik de får. När man ska göra Google-reklam betyder denna sökutveckling att man måste vara noggrann med vilka sökord man bör undvika under en kris.
Låt oss till exempel säga att ni driver en klinik och ofta använder sökordet ‘symptom’ i er marknadsföring. Just nu är det rekordhöga siffror på detta, och många besökande till Folkhälsomyndigheten och 1177 på nätet. Det betyder att sannolikheten för att synas på detta sökord är låg nu – och även så att man borde hitta andra sätt att kommunicera och marknadsföra sig på under krisen.
Budskap i Google-reklam är särskilt viktigt nu
Här kommer vi fram till något som är särskilt viktigt i all sorts kommunikation under kristider. Det är extremt viktigt att man hittar rätt balans i sitt budskap, och det gäller kanske extra mycket i marknadsföringskontext. Försök på att pusha för mycket sälj eller inte visa att man har förstått allvaret i krisen kan få en negativ effekt bland människorna man vill nå ut till.
Detta betyder absolut inte att man ska stoppa allting och skippa Google-reklam nu. Det betyder snarare att det är smart att formulera sig med empati och förståelse – samt att använda text som inte kan uppfattas negativt. Därför borde ni spendera mer tid än normalt på att hitta balansgången mellan marknadsföring och kommunikation under Coronakrisen.
Kom ihåg att er idealkund kan se annorlunda ut just nu
Detta kan vara en bra tid för att göra vissa ändringar i vem ens idealkund är i nuläget. Människor förändras i kristider, och det gör något med prioriteringar, tolkning av det innehållet man ser på nätet, och generell känsla. Alltså kan det vara så att profilen på er perfekta kund behöver vissa justeringar som tar i beaktning att vi befinner oss i en extraordinär situation.
Sannolikt är det fortfarande så att er tjänst eller produkt passar till samma människor som förut. Ändringen har primärt skett hos individen som eventuellt ska köpa dem. I design och text till Google-reklam ska man därför vara varsam och medveten om dessa potentiella förändringar. Gör en ny analys av vem ni vill nå ut till och varför, och hur bilden för närvarande ser ut. Sedan kan man implementera detta som del av reklamen man går ut med.
Tänk förebyggande – och långsiktigt
Det allra viktigaste rådet vi kan ge kring marknadsföring under Coronakrisen är att agera lugnt och förebyggande. Det är viktigt att man ser på situationen som en till komponent i sin marknadsföringsprocess – och inte som ett totalförstörande element. Det är nämligen så att människor fortfarande behöver sina leverantörer och fortsätter att handla – det är bara så att förutsättningarna har ändrat sig lite.
Det som dock är säkert är att en stor del av hela er potentiella marknad befinner sig hemma av olika anledningar – och det betyder stora möjligheter för att bygga långsiktigt. När man gör detta i balans med kommunikation som är solidarisk och förstående för det som händer kan företaget bygga nya relationer och nå ut till fler på ett positivt sätt.
Har du frågor eller vill veta mer om vad vi kan hjälpa just dig och ditt företag med? Hör av dig!