7 kreativa sätt att använda video för ditt företag

Du har antagligen redan hört hur effektivt rörlig bild kan vara för ditt varumärke. Vi lever i en värld där vi alltmer flyttar oss från det skrivna ordet till video. Det man hör mindre om däremot, är hur man som företagare använder video i praktiken.

Här kommer några praktiska idéer och inspiration för att ta din videomarknadsföring till nya nivåer. Vi kommer gå igenom vad dessa format innebär och hur du kan använda dem för att få bästa effekt.

Kreativa sätt att använda video - 7 steg

Videoidéer för ditt varumärke

1. Produktvideo

En produktvideo beskriver hur din produkt eller tjänst fungerar och inspirerar till köp. Det är alltid mer spännande att visa än vad det är att bara berätta. Samtidigt kan du också ge kunder mer info om din produkt, vilket kan optimera köpupplevelsen.

Produktvideor kan se väldigt olika ut, beroende på vad du säljer och kundgrupp. Man kan till exempel välja att inkludera grafik, animation eller andra element som gör din film lite mer unik!

2. Micro video content

Plattformar som TikTok, Instagram och Snapchat populariserade korta videor med enkla, effektiva budskap. Även YouTube har lanserat ”YouTube Shorts” för inte så länge sedan.

Det är alltså ingen hemlighet att dagens internetanvändare konsumerar video snabbt. Man har bara några sekunder på sig att göra ett intryck, eller så blir man ”swipad”.

Denna trend kan du också använda dig av, genom att skapa micro video content (MVC). Formatet kan vara allt från några sekunder upp till en minut långt. Det kan vara snabba tips inom din bransch, en statusuppdatering eller något spännande som händer på kontoret. Många väljer också att skapa klipp med en humoristisk ton.

Oavsett så kan dessa filmer skapas relativt snabbt och kan även spridas snabbt och effektivt. Vi har lång erfarenhet av att ta fram MVC men vi kan även vägleda dig i hur du kan skapa dina egna filmer och ta fram en plan för hur dem ska marknadsföras. För dig som vill skapa video content själva är denna guide att rekommendera.

3. Explainer videos

Den kära ”explainer video” har många namn: ”informationsfilm”,”animerad infografik” eller ”förklarande företagsfilm”. Oavsett benämning är tanken bakom detta format att ge någon gratis kunskap samtidigt som du stärker ditt varumärke.

Genom en explainer video kan du dela varumärkets mål och historia, eller berätta varför du skapade din produkt. Men det behöver inte alltid vara direkt kopplat till ditt företag – ibland kan det handla om att uppmärksamma ett behov eller informera potentiella kunder om något.

Många explainer videos är 2D-animerade eller innehåller grafik. Men det finns egentligen massa olika sätt att göra videorna på.

4. Casefilm

Det finns inget bättre än nöjda kunder. En casefilm är en typ av rekommendationsvideo där man fångar en kundupplevelse på film. Här har du chansen att visa din produkt eller tjänst in action.

Förutom att visa hur din produkt ska användas så bör du även inkludera kundens upplevelse och deras egna kommentarer. Detta skapar förtroende och social validering kring ditt varumärke.

5. Behind the scenes-video

Det finns många exempel på varumärken som har använt sig av behind the scenes-formatet för att stärka relationen till sina kunder.

Att ge gamla och potentiella kunder en inblick i hur din produkt eller tjänst skapas bygger tillit och engagemang. Tänk på vad som gör din process unik i hur du skapar eller levererar din produkt och gör en film kring det.

Behind the scenes-video är också ett format som inte kräver så mycket resurser. Man vill oftast vara mer personlig och ”äkta” med en sådan video. Det får inte kännas för tillgjort.

6. Video för hemsida

Video på din hemsida kan vara någon som snabbt hjälper dig sticka ut i mängden. En bannervideo, som det också kallas, brukar vara cirka 15–30 sekunder rörlig bild som spelas automatisk på webbsidan. Det kan hjälpa dig skapa ett starkt första intryck och besökarna får en känsla för ditt varumärke utan att behöva läsa massa text.

7. Webbinarier

Ett webinar är ett seminarium som sänds online utan någon fysisk publik. Många företag anordnar redan event av olika slag för att locka nya kunder, investerare och bygga varumärkeslojalitet. Fördelen med att sända ett webinar online är att du kan nå en mycket större publik.

Du är inte längre bunden till geografi, transport och annan logistik som krävs för att skapa ett större event. Under ett webinar har du också chansen att demonstrera din produkt eller tjänst. Du kan hålla föredrag, visa vad som händer bakom kulisserna eller anordna frågestunder.

Kombinera och återanvända format

Du kanske redan har misstänkt det – det går utmärkt att kombinera dessa format.

Det kanske viktigaste du kan ta med dig från den här artikeln är att inte binda dig till olika benämningar. Oftast är de mest unika och ihågkomna videorna de som vågat göra en intressant spin på formatet eller kombinerat olika element.

Om ditt företag tänker satsa på videomarknadsföring kan det också vara ett perfekt läge att återanvända gammalt innehåll till din videoproduktion.

Kanske kan du använda dig av gamla blogginlägg, workshops, poddar eller liknande för att skapa nya videor till ditt företag. Om du har redan har läsare eller lyssnare från gammalt innehåll är chansen stor att dina videor också kommer locka fler tittare.

Behöver du hjälp med videoproduktionen?

Vi hoppas att du fick lite inspiration som kan kickstarta din videomarknadsföring. Men hur gör du egentligen videoproduktion?

På Qase finns både erfarenhet och kompetens inom videoproduktion, så vi kan hjälpa dig både med att komma i gång snabbare och undvika misstag som kostar.

Har du frågor eller vill veta mer om vad vi kan hjälpa just dig och ditt företag med? Hör av dig!